Wouda’s Meel

Twee weken leden kreeg ik fan Harry Potma sumaar een boekje over de geskiedenis fan Wouda’s Meelfabriek. Toen bedacht ik dat dêr fast wel een sondagmorgenferhaaltsje uut te halen weze suu. Sien hier het resultaat. En nog bedankt Harry!

Wouda’s Meel is bijna 200 jaar leden oprichten, in 1818, op Grootsaan 18. Achter de winkel stonden stonden de bedriefsgebouwen die uutkwamen op de Singel. In het pakhuus fan Wouda sit nou de DEVO.

In 1912 liet directeur Yke Wouda an de Koopmansgracht een nieuwe fabriek bouwe. Tegeliek liet hij een huus bouwe an de Harinxmakade, Hij het sien skip, de Najade, al foor de deur leggen. An de fabriek mut nog begonnen wurde. De elektriese brugge is er ok nog niet. Het was gewoante dat directeuren bij hun fabriek woanden, dat het sal wel even een tegenfaller weest hewwe dat die brug tien jaar op sich wachte liet. Pas in 1922 was het su fer.
Foto Fries Scheepvaart Museum.

In 1912 liet de toenmalige directeur Yke Wouda (1845-1940) een huus bouwe an de Harinxmakade, naar een ontwerp fan architect Geert Stapenséa (1877-1948). Stapenséa was destieds dé toanangevende (en waarskijnlijk ok dure) architect in Sneek.

Ongefear tegeliekertied liet de directeur Stapenséa het ontwerp tekene fan Wouda’s Meelfabriek an de Koopmansgracht, recht tegenover sien de woaning. Hij hoopte dat de elektriese brugge ook gauw bouwd wurde suu, maar dat liet langer op sich wachte dan ferwacht. Dat gebeurde pas tien jaar later, in 1922.

Een luchtopname van de uutbreiding na 1923. An de Johan Willem Frisostraat is weer een nieuwe fleugel bouwd en an de Koopmansgracht staat het nieuwe kantoar.
De elektriese brugge is er intussen ok, sudat de directeur rechtstreeks naar de fabriek kuiere ken. Sien huus an de Harinxmakade staat tussen de bomen en is niet te sien.
Het terrein an de Albertine Agnesstraat is nog leeg.
Foto Fries Scheepvaart Museum.

Intussen groeide de fabriek. Al in 1916 al werd hij uutbreiden en na de bouw fan de elektriese brugge nog een keer. Tegeliek met de uutbreiding fan 1923 werd op de Koopmansgracht ok het kantoor met bovenwoning bouwd. Dit binne allemaal ontwerpen fan de Sneker architect Arjen Goodijk, ok een geweldige architect. Stapenséa was intussen ferhuusd naar elders.

In 1960 folgde de opslag en afleveringshal an de Albertine Agnesstraat, op een terrein dat tot dan toe braak leid had. Dit waren de belangrijkste groeifasen op een rijtsje. Der sal ongetwijfeld tussendeur ok nog kleine verbouwingen plaats fonnen hewwe, maar die hew ik niet uutsocht. De groei fan Wouda is te folgen op de foto’s bij dit ferhaaltsje.

In 1965 werd Wouda’s Meel opnomen in de Verenigde Mengvoederfabrieken Koudijs NV te ‘s -Hertogenbosch. Tegenwoordig produceert het bedrief onder de naam Koudijs-Wouda.

De steeds maar groater wurdende ouwe fabriek sorgde met stank, lawaai en vrachtferkeer foor steeds meer overlast in het Sperkhem. De gemeente het na feul fijven en zessen het gebouw kocht en in 1979-’80 slope laten. Op het terrein staat nou een appartementencomples. Intussen was op de Einsteinsteinstraat in 1977 al een nieuwe fabriek, wêr de produktie foortsetten is.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook