Stadhuis

Stadhuis

Stadhuis aan de Marktstraat

Op de onderliggende pagina’s vindt u informatie over verschillende onderdelen van het historische stadhuiscomplex van de voormalige gemeente Sneek.

Bordes
De toegangsdeur van het stadhuis wordt bereikt via een bordes dat werd aangebracht in de jaren 1744-1745.

Gevel in rococostijl
Tijdens een verbouwing die van 1760 tot 1763 duurde, werd het stadhuis met een verdieping verhoogd. De voorgevel werd opnieuw opgetrokken in rococostijl.

Goudleerbehang
Op het goudleerbehang zijn op Chinese lusthoven geïnspireerde taferelen aangebracht.

Grote Raadzaal
In de Grote Raadzaal vergadert de gemeenteraad van Sneek en worden huwelijken en geregistreerde partnerschappen gesloten.

Hal met stedenmaagd
Wie het stadhuis betreedt komt in de ruime hal met prachtig gestucadoorde wanden en dito plafond. Aan het plafond de Stedenmaagd, die samen met Cupido het stadswapen torst.

Kleine Raadzaal
De kern van het huidige Sneker stadhuis werd in 1550 gebouwd. Een deel daarvan is terug te vinden in wat nu de Kleine Raadzaal is.

Restauratie 1923
In de jaren 1923-1925 onderging het raadhuis onder leiding van de architect en interieurontwerper Willem Penaat uit Amsterdam een totale restauratie.

Snijwerk van Hempel
Het snijwerk in en aan het stadhuis is vervaardigd door Johann Georg Hempel.

Gerelateerde pagina’s
In de loop der eeuwen zijn verschillende (buur)panden bij het stadhuis aan Marktstraat 11 gevoegd. Deze panden hebben eveneens een interessante historie.

Foto stadhuis © Paul van Goor