Jan van Nassaustraat

Jan van Nassaustraat

 

 

Jan van Nassaustraat 49B
Ichthuskerk
Gemeentelijk Monument
Ontwerp: J.J.M. Vegter
1960

 

Kerkgebouw uit de wederopbouwperiode, type zaalkerk met twee zijbeuken, met hoektoren en zadeldak. Het kerkgebouw heeft een noordoost-zuidwest oriëntatie.

De hoofdingang is gesitueerd aan de zuidwestgevel. Boven de ingang bevinden zich 18 vierkante vensters die samen een patroon vormen.

Opvallend is de robuuste toren rechts van de hoofdingang. Deze vierkante toren heeft een ranke open betonnen opbouw met kerkklokken en torenspits.

De zuidoostelijke zijgevel heeft drie dakkapellen met kleine vensters. De noordwestelijke zijgevel heeft vier vensters met roedeverdeling. Tegen de noordoostelijke gevel staat een schoorsteen die boven het dak uitsteekt. Ten zuidoosten van het kerkgebouw staat een bijgebouw dat met de kerk verbonden is. Dit bijgebouw is van ondergeschikt belang ten opzichte van het geheel.

De gevels zijn uitgevoerd in gele baksteen.

De dragende constructie van de kerkruimte wordt gevormd door zeven stalen spanten, die aan de binnenzijde zichtbaar gelaten zijn, onderling kruiselings verbonden door trekstangen, waaraan kroonluchters hangen. Bijzonder is de indirecte lichtinval vanachter de preekstoel en de asymmetrische opstelling van de kerkbanken.

Foto: archief gemeente Sneek