Verval en herstel na 1981

Verval en herstel na 1981

Na verkoop van Kleinzand 1 in 1981 door Hessel Brandenburgh verviel het zo karakteristieke pand tot verdriet van veel Sneker meer en meer.

Diverse pogingen om het oude grachtenhuis met de karakteristieke trapgevel een restauratie te laten ondergaan mislukten omdat geen goede bestemming te vinden was in combinatie met een verantwoorde exploitatie.
Ondanks subsidiemogelijkheden zag ook de Stichting Oud Sneek geen kans het herstel aan te vatten.Dat herstel is er tot voldoening van de Sneker bevolking in 1986 gekomen. De heer Albert Wijbenga wist het pand in 1985 te verwerven en het onder andere dankzij monumentensubsidies in ere te herstellen.

Tijdens de werkzaamheden bleek hoe slecht het oude woonhuis er aan toe was. De trapgevel moest zelfs voor een deel gesloopt en opnieuw opgemetseld worden. Het bleek niet mogelijk het oude muurwerk te ontpleisteren; het onderliggende metselwerk was een lappendeken van allerlei steensoorten.

Wel kreeg het huis zijn oude tweedeling terug en de kelderkamer en de opkamer, die in 1927 verdwenen, keerden ook terug. Ze kregen wel een nieuwe uitvoering, die het de heer Wijbenga mogelijk maakte zijn eigen architectenbureau er in te huisvesten, de heer Wijbenga betrok het door hem gerestaureerde pand namelijk zelf.

Sinds 14 oktober 2000 was het kantoor van het Sneeker Nieuwsblad gevestigd in Kleinzand 1.