Tribune

Tribune

 

 

 

Omschrijving van het tribunegebouw uit de aanwijzing tot rijksmonument.

Aan de noordzijde van het langgerekte TRIBUNEGEBOUW liggen de kantine, de bestuurs- en kleedkamers met verdieping en, aan de zuidzijde, de (verkorte) tribune, die qua volume en gevelrooilijn alle variƫren. Onder de tribunes zijn bergingen gesitueerd. De kleedkamers zijn tegenwoordig in gebruik als opslag. De bestuurskamer had een balkon dat is dicht gezet. De keuken en het bar-gedeelte van de kantine zijn vernieuwd.

Omschrijving
Het gebouw is volledig uitgevoerd in hout met de kantine onder een schilddak, de bestuurskamer onder een plat dak en de tribune onder een zeer flauw hellend lessenaarsdak, alle met een bitumineuze dakdekking. De wanden zijn samengesteld uit horizontale grenen tegen een houtskelet.

Het kantinedeel is omgeven door een veranda met borstwering. De kantinewand bestaat volledig uit een pui met een borstwering met dubbele toegangsdeuren centraal in de drie gevelzijden.

De pui is aan de noordzijde afgeschuind. Elk pui-segment bestaat uit een groot venster met daarboven twee acht-ruits bovenlichten.

Het bestuurs/kleedkamerdeel bestaat uit drie aaneengeschakelde delen, variƫrend in hoogte en gevelrooilijn. Aan de oostzijde over het gehele gevelvlak meerruits puien en een toegang; de kozijnen op de verdieping zijn geplaatst met het dichtzetten van de balkons. Aan de westzijde over de volle lengte bovenlichten van de voormalige kleedkamers met veel horizontale roeden en een toegangsdeur; op de verdieping drie meerruits vensters.

De borstwering van de tribune is jaren geleden verlaagd; de houten banken zijn origineel; de zijwand grenzend aan de bestuurskamer is afgeschuind, dit in verband met de trap naar de verdieping. De westzijde heeft de diverse toegangsdeuren en een enkel venster naar de berging onder de tribune. De tribune wordt afgesloten (zuid) door een verhoogd deel, in volume en vorm afgeleid van het bouwdeel aan de andere zijde van de tribune. Aan de structuur van het INTERIEUR is weinig veranderd. Alle onderdelen, vloeren en wanden zijn van hout, met uitzondering van de sanitaire voorzieningen in de voormalige kleedkamers en keuken.

Waardering
Het tribunegebouw van het Sportpark Leeuwarderweg is van algemeen cultuurhistorisch belang:
– voor het oeuvre van de architect;
– vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;
– vanwege het bijzondere materiaalgebruik;
– als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen- cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is;
– vanwege de bouwtechnische en functionele zeldzaamheid.

Foto archief gemeente Sneek