Toegangspoort

Toegangspoort

Omschrijving van de toegangspoort en de kassagebouwtjes uit de aanwijzing tot rijksmonument.

 

 

De TOEGANGSPOORT tot het Sportpark Leeuwarderweg bestaat uit twee gespiegelde KASSAGEBOUWTJES met daartussen een ijzeren poort met één dubbele poort en aan weerszijden een ijzeren poort; rechts naast een toegangspartij een extra stalen poort. Het hek is na WO II geplaatst ter vervanging van het originele houten hek, dat niet qua voorkomen maar wel qua opbouw hetzelfde was. Tegen de dubbele poort hangt het wapen van L.S.C.

Omschrijving
De kassagebouwtjes zijn tot aan de bovendorpels uitgevoerd in donkerrode baksteen met daarboven gele baksteen, onder betonnen plat dak met overstek dat groter is aan de Leeuwarderwegzijde.

De toegang bevindt zich aan de parkzijde; het loket bevindt zich aan de poortzijde, waarbij het bovenlicht van het loketvenster in de voorgevel terugkomt met hieronder een witte betonnen plaat; de kalven steken uit het kozijnvlak; boven de bovenlichten een betonnen latei. Op de hoek, vanaf de rollaag onder het loket, een houten paal die door het dak heen prikt ten behoeve van de vlaggenmasten.

Waardering
De toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: – vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp; – als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is.

Foto archief gemeente Sneek