Razzia Sportpark Leeuwarderweg

Razzia Sportpark Leeuwarderweg

Voor de Duitse oorlogsindustrie waren veel arbeiders nodig. Een groot deel van het bedrijfsleven was bereid of gedwongen de Duitse orders uit te voeren en in 1941 werkte al 70 procent van de Nederlandse industrie-arbeiders in feite rechtstreeks voor de Duitse Wehrmacht. Er werden steeds verder gaande maatregelen ingesteld die arbeidskrachten moesten opleveren. Degenen die zich hieraan wilden onttrekken moesten onderduiken en waren eigenlijk vogelvrij. Ze liepen het risico te worden opgepakt bij razzia’s en te worden veroordeeld tot gevangenisstraf of erger. Vooral mannen tussen 18 en 50 jaar liepen gevaar.

Er zijn in Sneek verschillende razzia’s gehouden.

Razzia op het Sportpark

Op 21 mei 1944, vond een razzia plaats op het Sportpark aan de Leeuwarderweg. Terwijl daar een voetbalwedstrijd werd gehouden tussen teams uit Noord- en West-Nederland, zetten de Duitsers het voetbalterrein af.

Het was een belangrijke wedstrijd die daar die dag gespeeld werd: het laatste duel in de competitie tussen vijf Nederlands regio’s. Honderden toeschouwers waren er op afgekomen. Plotseling klonk het uit een magafoon: ‘Alle mannen tussen de achttien en vijftig jaar dienen in verband met de Arbeidseinzats (arbeidsinzet) na afloop van de wedstrijd bij de uitgang hun Ausweiss te tonen’.

De Ausweiss was het bewijs dat ze waren vrijgesteld van werken in Duitsland. Velen hadden niet zo’n Ausweiss en probeerden ongezien weg te komen.

Via de tuinen van de woningen aan de Jachthavenstraat wisten heel wat jongens en mannen te vluchten, maar nadat deze waren afgegrendeld door Duitse soldaten lukte dat niet meer. Een muziekkorps dat de voetbalwedstrijd luister bijzette, betekende ook de redding van vele bezoekers. Toen het korps het terrein verliet, zag het kans een aantal jongens en mannen mee naar buiten te smokkelen. Volgens verzetsstrijder Dick Brouwer zou de omvang van het korps zelfs zijn verdubbeld. Verder verstopten een aantal mensen zich in de accommodatie op het sportveld, zoals in hoeken en gaten onder de tribune en zelfs onder de vloer van de kantine. Na een doorwaakte nacht konden zij de volgende dag het sportveld verlaten.

Uiteindelijk zouden de Duitsers toch 24 mannen ‘buit maken’.

Meer razzia’s

Er zijn in Sneek vaker razzia’s gehouden. Onder meer op 28 oktober 1944, 3 november 1944 en 15 december 1944.

Bij de razzia van 3 november 1944 werd onder andere een inval gedaan bij Lankhorst Touwfabrieken, waarbij een aantal werknemers werden opgepakt. Ze werden eerst naar de Sperkhemschool gebracht en wachtten daar in angstige spanning af wat er verder komen ging. Uiteindelijk werden ze afgevoerd naar werkkampen in Drente en moesten daar antitankwallen op te werpen. Ze ontmoetten er ook andere Snekers die daar al eerder waren tewerkgesteld.

Tijdens de razzia van 3 november 1944 is ook de synagoge aan de Wijde Burgstraat vernield.

Gevaar op straat

De heer Romke Akkerman uit Sneek vulde het bovenstaande aan met een mededeling die aangeeft dat het niet alleen tijdens razzia’s jongens en mannen gevaar liepen. Ook als er schijnbaar niets aan de hand was liep iedereen gevaar. Zo werd eind 1944 op de Oosterdijk een jongen doodgeschoten. Hij had smalende opmerkingen gemaakt over twee Sneker meisjes die met een Duitse soldaat liepen. Deze soldaat schoot de jongen dood, terwijl bij de schietpartij de moeder van de heer Akkerman ernstig gewond raakte.