Weer wapens en lantaarns op de trap fan het stadhuus

Je gane der eigenlijk altied maar fanuut dat de trap en het bordes fan het stadhuus der altied su uutsien hewwe as dat se der nou uutsien, maar dat klopt niet. Der het een tied weest dat er geen wapens op saten en geen lantaarns op stonden.

Het bordes sonder wapens en lantaarns.
Foto: Argief gemeente Súdwest-Fryslân,

De wapens die der ooit op sitten hadden waren wegkapt in de tied fan Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, in 1795. Se werden pas in 1952 weer aanbracht. Dat is deen deur de Sneker beeldhouwer Gerrit Hofstra. Hij beeldhouwde se niet alleen, hij was ok degene die op het idee kwam die wapens terug te brengen.

Terwijl heel Sneek wend was aan die kale wapenfelden op het bordes fan het stadhuus en sich miskien wel nooit meer affroeg of en wat der ooit te sien was weest, groeide bij Hofstra het plan der wat an te doen, maar dat was foor de komst fan internet nog niet su eenfoudig te realiseren.

Het bordes met wapens.
Foto: argief gemeenge Súdwest-Fryslân.

Eerst naar het stadhuus om toestemming te fragen. Die kreeg-ie.

Ferfolgens útfine hoe die wapens der útsien hadden. Met hulp fan Herre Halbertsma, toen de conservator fan het Fries Scheepvaart Museum, lukte dat. In de Kroniek fan Napjus werden se beskreven: het waren de wapens van stadhouder Willem Carel Hendrik Friso (de latere Willem IV) en zien frouw Anna van Hannover.

De trap met eenfan de lantaarns.
Foto: gemeente Súdwest-Fryslân.

Maar toen. Hoe sagen die wapens der uut? Op het orgel van een kerk in Leeuwarden bleken ongefeer deselfde wapens te sitten. Hofstra der hene om, staande op een hoge ladder, die wapens na te tekenen.

Toen naar Monumentenzorg en de Hoge Raad van Adel om na te gaan of de tekeningen klopten. En tot slot de tekeningen nog wat bijwerke en omforme sudat se op die skuin plaatste wapenfelden op het bordes passe suden.

Na disse speurtocht kon pas het echte beeldhouwen beginne. Dêr kwam het echt fakmanskap bij kieken. Al met al heel knap werk fan Gerrit Hofstra. Hulde suu ik segge.

De lantaarns waren op een gegeven ok ferdwenen, maar na de actie fan Hofstra werden die in 1953 ok weer in ouwe gloarie hersteld. Se werden maakt deur de bekende Sneker koperslager Dijkstra.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook