Siekenhuus te danken an twee dwarse denkers

An de Dokter Bouma het fan 1903 tot 1994 het Sint Antonius siekenhuus staan. In 1994 ferhuusde het naar de Bolswarderbaan.

De geskiedenis fan het Sint Antonius siekenhuus begint met twee dwarse denkers, om maar es in DWDD termen te spreken. Twee meensen die anders dachten dan anderen en dêrmet de gesondheidssorg in Sneek een andere kant opduwden. Dat waren de protestantse dokter Bouma en de rooms katholieke pastoor Brouwer.

In de tied dat er geen siekenhuus was werden je tuus holpen at je wat hadden. Wêr bij jou tuus? Nou, gewoan op de keukentafel. At je die al hadden. Soms was een hotel of een café een geschikte plek. Want dêr hadden ze een echte keuken, meestal ook wel ruum en met ok nog wat extra instrumenten, foor het geval de dokter er niet genoeg had. In Sneek werd de keuken fan het Lemster Veerhuis wel bruukt foor operatsies.

Dokter Gerben Nammens Bouma (1858-1935). Dit portret fan hem is maakt deur Ids Wiersma en hangt in het Fries Scheepvaart Museum. Bouma was geboaren in Sneek, studeerde in Leiden, woande een tiedsje in Berlijn wêr hij kieke mocht hoe chirurgen dêr opereerden, en festigde sich in 1883 weer in Sneek.
Behalve dat hij algemene geneeskunde beoefende, deed hij ok chirurgische ingrepen. Hij had moderne opvattingen, die hij in Sneek tot uutfoering bracht. Su het hij er fanatiek achteran sitten dat Sneek een waterleiding kreeg, dusdat je niet meer uut de smerige stadsgrachten hoefden te drinken. Fan 1901-1919 was hij raadslid fan de gemeente Sneek, wêrfan de de perioade 1909-1919 as wethouder. Hij is foor sien ferdiensten onderskeiden as Ridder in de Orde fan Oranje Nassau.
Afbeelding: Fries Scheepvaart Museum.

Dokter Gerben Nammens Bouma was in 1858 in Sneek geboren, studeerde in Leiden, woonde een tijdje in Berlijn waar hij mocht kijken hoe chirurgen daar opereerden. en vestigde zich tenslotte in 1883 weer in Sneek. Nadat dokter Bouma in Sneek was komme te woanen, kregen se in Sneek de saak beter foormekaar. Hij wuu namelijk ferskrikkelijk graag een siekenhuus in Sneek.

Et lukte hem maar niet om het fan de grond te krijen. Se fonden in Sneek eigenlijk dat hij het een bitsie “hoog in de bol had” met sien ideeën over een siekenhuis. Dat werd dus niks. Toch liet hij het er niet bij sitte.

Dokter Bouma woande sinds 1888 in de Wijde Noorderhorne, in het pand wêr nou de bibliotheek is. Naast sien huus stond een koetshuus, dat hij 1896 inrichtte as een siekensaaltsje. Hij kon er ok operaties doen en er was een keuken foor het eten voor de patiënten, wêr sien frouw de scepter swaaide.

Deken Theodorus Brouwer )1827-1905), was fan 1870-1905 pastoor in Sneek.
Foto: Fries Scheepvaart Museum.

In Sneek liep nog een andere originele denker rond. Pastoor Theodorus Brouwer. De Rooms-katholieke kerk had in 1889 een groate erfenis gekregen van Edon Jans Hollander uit Goënga.
Fan dat geld konden onder andere de skulden afgelost wurde fan de bouw fan de roomse kerk aan de Singel. Toen bleef er nog wat geld over en het plan was om dat geld te bestemmen foor de bouw fan een toren.

Het ontwerp was er al, dat was fan rijksbouwmeester P.J.H. Cuypers, die de hele kerk had ontworpen. An het pleintsje voor de kerk ken je ok sien dat er rekening is gehouden met de bouw van een toren. Maar pastoor Theodorus Brouwer had een ander idee. Hij wilde het bruke foor de bouw fan een siekenhuus. Die toren is er nooit komen, maar het siekenhuus werd in 1903 bouwd an de weg langs het spoar. Het ferhaal gaat dat als iemand hem later froeg werom de kerk in Sneek geen toren had, de pastoor sei: “Oans toaren staat aan de spoardiek”.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook