Rusthuis Thabor

Het rusthuis Thabor aan de Bolswarderweg het maar een kort leven beskoren weest. Het is bouwd in 1938-’39 en in 2001 sloopt.

In de tied dat Thabor bouwd werd was der nog folop sprake fan fersuiling. Thabor was een hervormd bejaardenhuus, de grifformearden hadden toen al hun Verpleeghuus aan de Wijde Noorderhorne en de roomsen het Sint Bonifatiushuus aan de Leeuwarderweg. De andere Sneker bejaardenhuzen binne fan later datum.

At je in Thabor je ouwe dag deurbrenge wuden, moesten je herformd weze en niet ouwer dan tachtig jaar weze. At je der een keer woanden, mochten je der tot je doad blieve. Een bekende en seer oude inwoanster was “beppe” Jellema-Landman, die 104 wurden is. Ferder moesten je entreegeld en een pensionpries betalen. Wie dat niet kon, kon een beroep doen op een steunfonds of op de diakonie.


Het rusthuus was een ontwerp fan twee arsjitekten: D. Saal uut Alkmaar en B. Leeman uut Sneek. Se hadden der wat moois fan maakt, dêr op de hoek naast het Wilhelminpark. Toen de bouw bijna klaar was en je al sien konden hoe ’t het wurde suu, skreef een krant: “Wanneer alles hier klaar is, zal de Bolswarderweg een van de mooiste, zo niet de mooiste, entree’s onzer stad zijn”.

In het souterrain saten de dienstfunksies, su as de keuken, de eetsaal, werkkamers,  de ruumte foor de sentrale ferwarming en het koalenhok. Op de begane grond hadden je natuurlijk de ingang, het trappenhuus en de lift, de verpleegafdeling en oorspronkelijk 20 kamers. Op de eerste ferdieping waren 28 en op de tweede 39 kamers. Op de solder waren de kamers foor het personeel, de linnenkamers en bergplaatsen.


Jammer dat het gebouw niet blieve kon. Deur modernisering op het gebied fan bejaardensorg en fusies is Thabor een paar keer ferbouwd en uutbreidingen, maar uuteindelijk moest het sloopt wurde. De laatste bewoaners ferlieten hun Thabor op 11 januari 2000, se gingen naar het Wumkeshûs en het Bonifatiushuus. Niet lang daarna is het gebouw sloopt.

Rusthuus Thabor was noemd naar een klooster dat bij Tirns staan het. Het stond op de plek wêr nou de Wijn & Cultuurhoeve is, aan Thaborwei 10. Het was in 1408 stichten deur de Sneker hoofdeling (ridder) Rienk Bockema en stond op een terp die Abwerd, Abert of Abort heette, dat is terp van Abbe. De naam fan de terp werd aanpast, deur de t aan het eind naar foaren te halen. Su krijje je Thabor. Dat is de naam fan een berg die ’t in de Bibel noemd wurdt.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook