Lanteern Stationsplein

Je stane der niet su faak bij stil, maar in de stad binne of waren heel wat dingen die ’t skonken binne deur inwoaners. De lanteern foor het station bijfoorbeeld. Die is selfs twee keer skonken! De eerste keer deur de fereniging Floralia en de tweede keer deur Piet Hoomans van PeHa.

Foto: collectie Fries Scheepvaart Museum

In 1882 was het stuk spoorlijn fan Leeuwarden naar Sneek klaar, in 1884 werd station Sneek opleverd en in 1885 volgde het baanfak Sneek-Stavoren. De reizigers konden maar komme.

Heel Sneek had der naar uutkeken. Een spoorlijn en een station, dat betekende dat je mettelden als stad. Het prestige fan het station bliekt wel uut prachtige huzen aan het Julianapark die in 1901 bouwd werden en uut de ok su mooie huzen fan rieke meensen die in de jaren dêrna aan de Stationsstraat bouwd werden.

De vereniging Floralia wuu een steentsje aan de uutstraling fan Sneek bijdrage. De vereniging was in 1884 oprichten. Se organiseerde tentoanstellingen en wedstrieden op het gebied fan planten en bloemen en stimuleerde de aanleg fan perken en parkjes. Su had Floralia der foor sorgd dat foor het station een mooi rond bloemperk met een hekje aanleid was, met aan weerskanten twee maanformige perken. Het ronde perk is er nog, maar die twee andere binne op een mij onbekend moment ferdwenen.

De eerste aanblik fan besoekers die in Sneek arriveerden, moest su mooi mogelijk weze en dêrom deed Floralia in 1896 de gemeente ok nog es een gaslanteern cadeau. Die kreeg een plekje in het ronde perk.

Een lanteern naast de sokkel.

Op de sokkel staat dat hij maakt is deur “Pletterij/ ’s Gravenhage/1896”. Foluut heette dit bedrief Pletterij – Voorheen L.I. Enthoven & Co. In de gietijzeren sokkel fan de lanteern werd een koker fan lood stopt, met een oversicht fan de instellingen en partikulieren die geld geven hadden om het paatsen fan de lanteern mogelijk te maken. Of die koker der nog is en wêr hij dan is, weet ik ok niet.

Hoe mooi dit pronkstuk bij de entree fan de stad ok was, na ferloop fan tied sag de gaslanteern der niet su florissant meer uut. De lanteern was op een gegeven moment selfs ferdwenen. Alleen de stomp fan de sokkel stond er nog. Der het ok nog een tiedsje een armetierig ferfangend armatuur op de sokkel staan en der werd selfs nog een lanteern naast de sokkel setten, in het perkje. Geen gesicht! Gelukkig het Floralia dêr geen weet fan had, want de fereniging was in 1901 al opheven.

In 1981 kwam der een nieuwe lanteern op de sokkel. Dat was te danken aan Piet Hoomans van PeHa, die hem ter gelegenheid fan het 50-jarig bestaan fan sien Handelsonderneming aan de gemeente skonk. De lanteern sag der toen weer mooi en netsies uut.

In 2004/2005 is de lanteern ingriepend restaureerd deur de firma De Nood uut Middelburg. De sokkel, de mast, de armen en de lampen ferhuusden toen tiedelijk naar Zeeland. De lampen moesten fernieuwd wurde, de andere onderdelen binne prachtig restaureerd en opskilderd. Toen de klus klaar was stond alles der weer pico bello bij.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook