Koepel Martinikerk aan Frederhiem

Aan de gevel fan Fredehiem (Kleinzand 18) hangt een lanteern die de meeste meensen nog nooit opfallen weze sal. Hij het een biesonder model. Hij siet er namelijk uut as een ferkleinde uutgave fan de koepel fan de Martinikerk. Der sit ok een biesonder ferhaaltsje aan fast.

De rechtzinnige en de frijsinnige hervormden in Sneek kerkten altied samen in de Martinikerk. In 1947 ontstond er tiedelijk ferwijdering tussen de stromingen, toen de frijzinnige dominee H. de Vos opfolgd werd deur de rechtzinnige ds. H. van Niel. Fan de drie hervormde predikanten was er toen geen een frijsinnig meer. Het kwam niet tot een skeuring, maar de frijsinnigen besloten toen wel het pand Kleinzand 18 te kopen en dêr in het ferfolg onder leiding fan ds. A. van Santen hun eigen kerkdiensten te houden.

 

In de loop der jaren kwam er steeds meer ferbetering in de onderlinge ferhoudingen en toen in 1962 de frijsinnige ds. J.J. Kalma werd benoemd,  was er foor de frijsinnigen geen reden meer om in Fredehiem te kerken.

Het pand werd toen het fergader- en ferenigingsgebou fan de nederlands hervormde gemeente.

Het werd in 1963 restaureerd en as symboal fan de hereniging werd toen die lanteern an de gevel hongen. In 1986 is het deur het Fries Scheepvaart Museum kocht en na een ferbouwing der bij aantrokken.

De naam Fredehiem was in 1947 bedacht deur dominee G.A. Wumkes. Hij was fan 1904 tot 1924 dominee in Sneek en werd daarna bibliothecaris fan de provinciale bibliotheek in Leeuwarden. Hij was een foorfechter foor het gebruuk fan het Fries en dat ken je ok wel sien an die prachtige naam foor Kleinzand 18.

Lees dit ferhaal en de reacties op Facebook