Het Wijnpaleis

Het pand Jousterkade 4 is in 1866 bouwd voor de wienhandelaar Lambertus Veen. Het nieuwe huus fan Lambertus Veen was een kast fan een huus. Fanwege de omvang en fanwege sien beroep, werd het in Sneek al gauw “Het Wijnpaleis” noemd.

De aanleiding foor Lambertus Veen om dit huus bouwe te laten, was dat het bolwerk fan de Jousterkade krek afgraven was. In die tied was der nog nauwelijks bebouwing aan de Eerste Oosterkade, sudat hij een mooi uutsicht over de drukke stadsgracht en de landerijen buuten de stad had.

Foordat Lambertus Veen in sien nieuwe huus aan de Jousterkade woande, woande hij op hetselfde plek, maar dan in een huus dat de foorgevel naar het Kleinzand had. Het Fries Scheepvaart Museum het een tekening fan de toestand fan foor 1866. Je siene der een huus op met een zeventiende-eeuwse trapgevel, die naar het Kleinzand richten is.

Naast het ouwe huus loopt het bolwerk fan de Jousterkade. Tussen het huus en het bolwerk een smal padsje. Achter het huus een somerhuus dat in ferband met de bouw fan het nieuwe huus ok afbroken werd. Dêr weer achter sien je de skutting fan de tuun fan het doktershuus. Die skutting staat er nog steeds, al sal hij wel es fernieuwd weze (?).

Met het gesicht naar de siedkant
Het “huus fan dokter Dethmers” het dus sien gesicht naar de siedkant keerd. Dat is wel met meer huuzen gebeurd, as de siedkant deur nieuwe ontwikkelingen an het water of juust an een straat of weg kwam te leggen.
Het gebouw Purfina fan foarige week is dêr een foarbeeld fan: de siedkant aan de Harinxmakade werd feul belangrieker ten opsichte  fan de foarige situaatsie. Dat geld ok foor het huus fan mevrouw Spijkerman op de hoek fan de Singel en de Suupmarkt. Eerst was het huus naar de Suupmarkt richten, later naar de Singel.

Lees dit ferhaal en de reacties op Facebook