Gedempte Neltjeshaven

De Gedempte Neltjeshaven is van oorsprong een smal waterloopke, dat met aardig wat bochten dwars deur de stad gaat.

Het begint bij de Wip, loopt onder het Schaapmarktplein en onder de tabakswinkel fan Sjoerd Hettinga deur. Ferfolgens loopt de Neltjeshaven met een bocht tussen de Peperstraat en de Kruizebroederstraat deur, steekt de Kleine Kerkstraat over, loopt verder achter het stadhuus langs en gaat dan met een bocht richting Kruizebroederstraat en Verlengde Gedempte Neltjeshaven om fia de Prins Hendrikkade in de stadsgracht uut te kommen.

Je suden het miskien niet segge, maar het was een belangrieke ferbiening foor het skeepfaartferkeer vanaf de Woudvaart, fia het Grootzand naar de Franekervaart. Het waterloopke is in de loop der jaren in gedeelten steeds meer dempt en overkluisd.

In 1886 was de Neltjeshaven achter het stadhuus an de beurt. Vanaf dat jaar was het geen faarwater meer, maar alleen nog een riool, wêrop de anleggende panden loosden. Overigens fiel het met dat dempen wel wat met, want der bleef altied nog wel su’n anderhalve meter water in staan. Die overkluizing bestaat nog steeds en is best groat. Ik mocht der een keer inkieke in de tied dat ik nog in een lelijke eend reed en toen skatte ik in dat ik er makkelijk met mien autootsje deurheen riede kon.

In 1998 werd er een nieuw riool anleid in die Gedempte Neltjeshaven achter het stadhuus en toen kregen we weer de kans even een blik te werpen op het inwendige fan Sneek. Het water was toen wegpompt. At het water der út is, is-ie 2,5 meter hoog.

Apart idee at je over de Gedempte Neltjeshaven lope, dat er onder je foeten nog su’n “tunnel” loopt. Toen ik nog bij de gemeente werkte en soms een rondleidinkje om en deur het stadhuus gaf, wisten skoaljonges te fertellen dat meester seid had dat het een fluchtweg was wêrdeur gefangenen út de gefangenis an de Kleine Kerkstraat ontsnappe konden. Het was hun niet út het hoofd te praten, dus dat liet ik dan ook maar mooi su.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook