Gebouw Purfina fan biesondere architect

In de nacht fan woensdag 12 op donderdag 13 juni 1946 brak er brand uut in de pottebakkerij fan Wijtze Tjommes Stam, op de hoek van de Kleine Palen en de Harinxmakade. Op de solder lagen su’n 90.000 turven, die wel branne wuden en der met sien allen foor sorgden dat de pottebakkerij bijna helemaal ferloren ging. Der bleven alleen een paar muren staan.

Het pand werd niet herbouwd. Totdat der in 1953 nieuwbouw pleegd werd, het op die hoek dus een ruïne staan. Het het even duurd, maar der kwam een biesonder pand fan een biesondere arsjitekt op het lege plek te staan.

De nieuwbouw werd een depôt fan de aardoliemaatskappij Purfina Nederland, met een bovenwoning. De arsjitekt was Sybold van Ravesteyn (1889-1993). Van Ravesteyn was een beroemde en bekende Nederlandse arsjitekt. Hij ontwierp stations, onder andere in 1957 het bekende centraal station van Rotterdam dat in 2007 sloopt is, en Diergaarde Blijdorp. Omdat hij de faste ontwerper fan Purfina was, het hij ok een stuk of twintig tankstations foor Purfina ontworpen en … dêrdeur komt Sneek ok aan een gebouw dat hij tekent het. Dat ken niet elke stad segge.

Van Ravesteyn mocht graag werke met materialen die in sien tied modern waren: beton, staal en glas, maar hij hield ok wel fan wat fersiering. At je sien gebouw Purfina in Sneek bekieke, su as het oorspronkelijk was, ken je dat goed sien. Aan de ene kant strak en modern, maar befoarbeeld ok met een torentsje met een betonnen bol op de hoek (inmiddels ferdwenen) en met een patroan fan siersteentsies tussen de ruten op de bovenferdieping an de kant fan de Harinxmakade.

Fanwege de  kombinatsie fan strak en sierlijk kreeg Van Ravesteyn een soad kritiek fan andere arsjitekten, maar persoanlijk hef ik altied graag naar sien Purfinagebouw in Sneek kieke maggen.

Na Purfina is het Fina wurden. Der het een garage Bruinsma in sitten, Wander, en natuurlijk Installatiebedrijf Silvius. Naast het Purfinagebouw hewwe op de stoep en langs de wallekant nog tiedenlang brandstofpompen staan. Suwel auto’s as skippen konden dêr tanke. Wanneer die pompen ferdwenen binne, weet ik niet.

De familie Stam had aan de Kleine Palen en de Harinxmakade een waar pottebakkersimperium opbouwd. Stam had ferskillende panden aan de Kleine Palen in gebruuk, as pakhuis en as winkel. De pottebakkerij sat helemaal op het uuteinde, op de hoek. In ferbaan met brandgefaar stonden pottebakkerijen meestal aan de rand fan de stad. De familie woande flak bij het bedrief, aan Singel 88.

Lees dit ferhaal en de reacties op Facebook