Fergunning foor “uitstalkasten” Schaapmarktplein 5

Leuke quizfraag: hoe lang bestaan de etalaazjes fan het pand Schaapmarktplein 5 al? Ik durf te wedden dat niemand dêr ooit over nadacht het, laat staan het antwoord weet.

In 1903 woane Haije de Vries en sien frouw Johanna Ida Paques woane an Schaapmarktplein 5 en hewwe dêr Magazijn “Het Roode Kruis”.

Se adfertere dat je dêr fan alles krije kenne: “buikcorsetten, melkpompen, croupketels, inductiemachines (electrisch), patent gummi urinals, urinefleschen, inhalatietoestellen, elastieken kousen, ondersteken (ook slof), ijszakken, lucht- en waterkussens, suspensoirs, gummi breukbandjes (zelfs voor de allerkleinste kinderen), soxhletapparaten en verder alle soorten breuk- en vrouwenbanden, verbandstoffen, spuiten, veelavementspuiten, zakapotheken voor wielrijders en complete verbandtrommels”.


Geen wonder dat je foor al die spullen een etalage noadig hewwe. Op 14 januari 1903 skrieft Haije de Vries dêrom een brief naar de gemeente wêrin hij fergunning fraagt “tot het hebben van twee uitstalkasten aan zijne winkelhuizing”. De kasten komme buitenwerks 52 cm buten de gevel te staan.

Het fersoek wurdt behandeld in de gemeenteraad (!) en die het er geen beswaar tegen. Het duurt niet lang of de etalages staan er in een fan de folgende adfertensies fan Magazijn “Het Roode Kruis” staat meteen ok maar een afbeelding fan de winkel met de nieuwe aanbouw. En het assortiment bliekt uutbreiden te wezen met “buksen, revolvers, geweren, pistolen. patronen enz.”

Die etalages binne dus fan 1903. Jim kenne nou nooit meer over het Schaapmarktplein lope sonder hier even an te denken.

Lees dit ferhaal en de reacties op Facebook