Een walvisstaartenkokerij an de Prins Hendrikkade

An de Prins Hendrikkade, ongefeer ter hoogte fan Grieks restaurant Kreta, het een bedrief staan dat walvisstaarten uutkookte. Dêr keek ik toch wel even fan op, toen ik dat ontdekte in het gemeenteargief. Niet echt fris, súden je denke. Omdat se dat in 1784 ok al dachten, ken je der gelukkig nog wat fan terugfiene in het argief. Anders hadden we der nooit wat fan weten.

De walvisstraartenkokerij hoorde bij de leerlooierij fan de familie Joustra. Uutkookte traan werd bruukt in de leerlooierij. Eerst werd plantaardige oalie toepast in de leerlooierijen, maar toen die op begon te raken, werd ok wel walvistraan bruukt.

Hoe lang der an de PHkade walvisstaarten uutkookt binne, weet ik niet.  We wete wel hoe lang de leerlooierij bestaan het. In 1876 wurdt de leerlooierij in een advertentie te koop anboaden en dêr staat bij dat het gaat om een “in 1739 opgerichte en tot heden in dezelfde Familie geblevene, zeer gerenommeerde leerlooierij”.  Fan 1739 tot 1876 dus.

Het bedrief was fan de familie Joustra. Achterkleinsoan Hendrik is degene die de looierij ferkoopt. Sien woaning stond skeef fóór sien bedrief, an de Wijde Noorderhorne, op het plek fan Klein Java. Die woaning set hij in 1884 te koop.

Dat die walvisstaartenkokerij der was, wete we deurdat Petrus Noyon in 1784 fanwege de stank bij de gemeente een klacht indient tegen de werksaamheden op het terrein fan de groatfader fan Hendrik. De gemeente gelast dan “de koopman Joustra zowel met het koken als branden van stankverwekkende walvisstaarten en van andere soortgelijke dingen in zijn fabricq op de houden”.

Dat sal wel iets te hard ankomen weze. Waarskijnlijk het Joustra protesteert, want niet lang daarna wurdt besloaten dat Joustra toch walvisstaarten koke mag, maar dan alleen ’s nachts, en alleen in december en januari. Hoe lang de kokerij functioneerd het is mij niet bekend.

Op de kadastertekening fan 1832 is het geel omrande gebied de gerechtigheid fan de Joustra’s, de looierij het een blauwe rand, het huus een rooie. De hoek met de groene rand is sloopt in ferband met de aanleg en het ferleggen fan de tramlijn. Tussen de lichtblauwe lijnen loopt de (Gedempte) Verlengde Neltjeshaven. De aftakking naar rechts is dempt, ok om ruumte te krijen foor de tram.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook