Een lekkende iisbaan

De iisbaan an de Leeuwarderweg leit er fanaf 1930. Sneek had al eerder een iisbaan. Die werd in 1891 anleid op het plek fan et inmiddels foormalige feemarktterrein, dat toen het Geeuwdal noemd werd. Omdat de feemarkt in ferbaan met feetransporten dicht bij het station lêgge moest, werd foor de iisbaan een ander plek socht.

Der kwamen twee plekken in aanmerking foor de nieuwe iisbaan: an de Lemmerweg en an de Leeuwarderweg. De Lemmerweg fiel af omdat het beoogde weiland “zich in de onmiddellijke nabijheid van het terrein der gemeentereiniging bevindt, waardoor gebruik onder bepaalde omstandigheden minder aangenaam zou kunnen zijn”. Moai seid, hahaha. Bedoeld werd dat de inhoud fan de poeptonnen bij de gemeentereiniging opslagen lag. Die was bestemd foor ferkoop naar onfruchtbare landbouwgebieden en lag dêr dus lekker te stinken.

Het werd dêrom de Leeuwarderweg, en wel “tussen de wandelwegen”. Dat binne die twee wandelwegjes tussen het Zwettepad en de Leeuwarderweg. Sneek ging er wat omfang betreft op foorút. Het nieuwe iisbaanterrein tussen de dieken was 270 meter lang en 70 meer breed. Dêr kon dus makkelijk een hardridersbaan fan 160 meter op anleid wurde, met ruumte foor útloop. Dat was op het Geeuwdal niet mogelijk weest, al hew ik niet útfiene kennen hoefeul ruumte dêr was.

De nieuwe ijsbaan lag boven Fries Zomerplein. Die hoogte was ferkregen deur het afgraven en egaliseren fan de landerijen. De afgegravene grond werd bruukt foor het anleggen fan een ringdiek en het dempen van drie binnen het terrein leggende dwarssloaten. Om water op het terrein te krijen werd een pomp plaatst, die na afloop het water der ok weer afpompe kon.

Helaas, dit systeem werkte niet goed. Het regende meteen klachten. “’t Is met onze nieuwe ijsbaan misère, omdat het water voortdurend wegzakt”. De ringdiek lekte!

Nou wil het gefal dat het niet su lang dêrfoar opende sportpark an de Leeuwarderweg ok niet an alle  ferwachtingen foldeed. Dêr bleef het water namelijk op staan. “Meermalen hoorde men dan ook de schampere opmerking, dat men de terreinen beter kon verwisselen: het voetbalveld naar het ijsbaanterrein, dat geen water hield en de ijsbaan naar het sportpark, dat steeds met teveel water sukkelde”.

De problemen met de iisbaan binne inmiddels gelukkig ferholpen.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook