De tram deur de Wijde Noorderhorne

De even kant fan de Wijde Noorderhorne houdt nou op bij nummer 18, Klein Java. Der het een tied weest dat der nog drie panden naast Klein Java stonden en dat – as de nummering hetzelfde weze suu as nou – der deurteld wurde kon tot en met 24.

Op het plek fan de uutbouw naast klein Java stond een huus dat in 1886 afbroken is. Dat gebeurde omdat toen de tramlijn fanaf Bolsward, deur Sneek heen, naar Joure deurtrokken werd. De Prins Hendrikkade was toen nog een bolwerk. Achter het bolwerk lei in ring fan smalle slootsjes – haventsjes werden die in Sneek noemd – en die werden toen dempt.

De nieuwe ruumte werd bruukt om de trambaan an te leggen. Om de bocht fanaf de Parkstraat naar de gedempte haventsjes krije te kennen, moest het tramspoor met een wide boog deur de Wijde Noorderhorne anleid wurde en dat pand werd sloopt om op de kade komme te kennen. Op de foto hier boven sien je de twee panden die toen los kwam te staan fan de gevelrij, met rechts de deurgang foor te tram.

Het pand links fan de deurgang diende as eerste gereformeerde kerk fan Sneek. Samen het hoekpand werd het rond 1911 afbroken, om meer ruumte te krijen foor de tram. De situatie dêr het natuurlijk nooit feilig weest en het ging der ok primitief an toe. Het hek in de deurgang moest elke keer dat er een tram langs kwam apart open en dicht deen wurde. Toen de locomotieven groter werden en de bocht in de Wijde Noorderhorne wider wurde moest, binne de beide panden afbroken.

In 1911 moest de trambaan deur de Wijde Noorderhorne wider maakt wurde. De beide panden die al deur de ouwe trambaan fan de rest fan de gevelrij skeiden waren, werden toen afbroken.
Dit is de nieuwe situatie die toen ontstond. De trambaan loopt naast het hek en je konden der gewoon naast lope. Der gebeurden dan ok feul ongelukken. Het Noorderplantsoen is bij deze gelegenheid opnieuw inrichten met bloemperkjes, hekken en agaves.
Foto: Argief gemeente Sneek.

Het resultaat is op disse foto te sien. Achter het nieuwe houten hek loopt de trambaan, met dêrnaast een wandelpad. Het Noorderplantsoen is opnieuw inrichten met bloemperken, hekjes fan boomtakken en agaves. Ok die nieuwe situatie fan toen is al lang weer aanpast aan de nieuwe eisen fan het ferkeer, maar wie suu nou niet es graag een kuierke langs het Noorderplantsoen make.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook