De Sneker muziektenten

We hewwe in Sneek zes ferskillende muziektenten had, wêrfan de laatste op twee ferskillende plekken staan het.

1. Vismarktplein – Leeuwarderpijp
De eerste muziektent (wêrfan het bestaan bekend is) stond op het Vismarktplein. De fismarkt was vanaf 1828 achter de Leeuwarderpijp, bij het uuteinde fan de toen nog niet dempte Pol. Stadsbouwmeester Pieter Jentjes Rollema (1786-1845) ontwierp een muziektent die dêr staan mutten het. Omdat hij in 1845 overleed, mut dat tussen 1828 en 1845 gebeurd weze.
Wanneer de muziektent ferdwenen is weet ik niet. De Leeuwarderpijp is in 1866 afbroken. De Pol is in 1883 dempt. Toen is de situatie dêr su feranderd, dat het toen in ieder gefal aflopen weest hewwe mut met de muziektent.
Afbeelding: Fries Scheepvaart Museum,

2. Buitensociëteit De Harmonie – Westersingel
De tweede muziektent stond in de tuun fan Buitensociëteit De Harmonie, aan de Westersingel. De buitensociëteit was oprichten in 1856. In de tuun stond een muziektent. In de muziektent fan de Harmonie werden feul konserten geven, fooral ’s zomers natuurlijk.
De Harmonie werd in 1923 te koop setten en in 1926 afbroken foor de bouw fan Ons Gebouw.
Exit tweede muziektent.

3. Wilhelminapark – Bolswarderweg
De derde muziektent stond in op het middeneiland in het Wilhelminapark, te bereiken fia het bolle brugje. Het park is in 1898 offisjeel opend en toen was die tent er meteen al. Hij stond op een houten verhoging, wêrin ruumte was om de klapstoelen op te bergen.

4. Wilhelminapark en Schaapmarktplein – verplaatsbare tent
In 1917 ferskeen er in het park een verplaatsbare muziektent ten tonele, die ok wel dienst deed op het Schaapmarktplein. Het was een ontwerp fan architect Folkert Idses de Jong (1877-1929). Deurdat hij ferpaatsbaar weze moest, was de tent licht en kwetsbaar uutfoerd. In 1925 was hij al weer ter ziele.

5. Martiniplein
Het ferdwienen fan de muziektent mut foor Martinus J. Houwink (1862 Sneek -18 mei 1927 te Amsterdam) aanleiding weest hewwe de gemeente Sneek uut eigen beurs een nieuw eksemplaar an te bieden. Hij had hem graag op het Schaapmarktplein hewwe willen, maar at je in de krant leze dat het dêr een “sta-in-de- weg” weze suu, ken je wel begriepe dat dat idee weinig kaans maakte. Houwink was jarenlang foorsitter en later erefoorsitter weest fan de VVV en droeg de stad een warm hart toe. Helaas – of gelukkig? – het hij het besluut fan de gemeenteraad om de muziektent in dank te aanvaarden, maar hem op het Martiniplein te plaatsen, niet meer metmaakt. Hij was net fantefoaren overleden. Op het Martiniplein was meer ruumte dan op het Schaapmarktplein, omdat de feemarkt ferplaatst werd naar het Veemarktterrein.
In 1952 werd het te druk op het Martiniplein. Deur de toenimmende drukte fan de boadediensten en de bouw van het bestelhuus, kwam het geskenk fan Houwink in het gedrang.

6. Kerkgracht
In 1953 werd de muziektent ferplaatst naar de Kerkgracht. Een biesonder plekje, omdat hij half boven het talud fan het bolwerk hing. De gemeente ging erfan uut dat dêr suwel op de Westersingel als op het bolwerk self, genoeg ruumte was foor “het luisterend publiek”. Het bleek geen sukses. De patiënten in het siekenhuus hadden er last fan en de muziektent stond ok niet op een sentraal plekje. Hij werd in 1971 afbroken.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook