De rooms-katholieke begraafplaats

De rooms-katholieke begraafplaats aan de Leeuwarderweg is aanleid in 1892. Tot dat jaar werden rooms katholieke overleden begraven op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan, die in 1827 in gebruuk nomen was.

De gemeentearchitect fan Sneek, J.Ph. Hogendijk (1845-1926), ontwierp de lay-out fan de begraafplaats, kompleet met de lange oprijlaan en het foorplein foor de doadgraverswoaning. Hij hield er rekening met dat foor dit huus ruumte foor de liekkoetsen was om te draaien. Het hele terrein werd omgeven met een sloat en was ferdeeld in vier grafperken. Inmiddels de begraafplaats in 2002 uutbreiden.

Arsjitekt J.W. Boerbooms (1849-1899) uut Arnhem tekende de kapel, de Calvarieberg en de doadgraverswoaning. Hoe kwamen se in Sneek su bij een arsjitekt uut Arnhem? Heel eenfoudig: Boerbooms was trouwd met het Sneker meiske Agnes Verwer.
Op woensdag 23 november 1892 werd de begraafplaats wijden deur pastoor-deken Th. Brouwer (1827-1905). In de Leeuwarder Courant staat: “Eene talrijke schare woonde deze plechtigheid bij”. Een fan de aanwezigen was burgemeester Dirk Alma.

Op de dag fan de wijding was de kapel nog niet helemaal klaar. Dat de begraafplaats toch om gebruuk nomen werd, was omdat er meteen de folgende dag al een begrafenis noadig was.

Pastoor-deken Brouwer had op 15 september 1892 al wel de eerste steen fan de kapel leid. Op het moment fan de wijding fan de begraafplaats was hij dan ok een heel eind klaar, maar hij pas met de kerst opleverd.

In de dakruuter op de kapel kwam een klok te hangen die nog uur de Oosterpoort kwam die in 1842 afbroken was. Het klokje is in de Tweede Wereldoorlog ferloren gaan.

De kapel is in 1985 restaureerd en bij die gelegenheid is er een columbarium in onderbracht. In de kapel sitte mooi glas in loodramen die afkomstig binne uut de foormalige St. Martinuskerk fan Hoogezand-Martenshoek.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook