De ontwerper fan Looxmagracht 18 en 19

Faak at ik langs de Looxmagracht fietste, froeg ik mie af wie toch die mooie tweelingpanden aan Looxmagracht 18 en 19 ontworpen hewwe suu. Bij de gemeente was het niet bekend.

Toefallig kreeg ik een ferslag fan de raadsfergadering fan 28 februari onder ogen en fiel mien oog op het besluut fan de raad om een stuk grond te ferkopen an N.P. Molenaar “gelegen naast de te stichten Architectswoning op het bouwterrein tegenover de vischmarkt”. Taraaa! Dêr was-ie. De man die het ontwerp fan die huzen maakte het.

De “te stichten Architectswoning” stond op de hoek fan de Looxmagracht en de Schoolstraat. De dubbele woaning an Looxmagracht 2 en 3 kon het dus niet weze. Foor het bouwterrein tegenover “de vismarkt” suden we tegenwoordig Vismarktplein segge.

N.P. Molenaar was Nolke Pieters Molenaar (1838-1925). Hij staat te boek as timmerman en woande aan de Muntstraat, op het hoekje met wat later de Prins Hendrikkade wurde suu. Later sat dêr de Wereldwinkel. De PHkade was eerst een bolwerk, fandêr dat de foordeur fan het huus van Nolke Molenaar an de kant fan de Muntstraat sat.

Nolke Molenaar kwam uut een echte timmer- en architectenfamilie. Sien oom Meinse was stadsarchitect fan Sneek. Sien fader Pieter was timmerman en… een fan sien broers was de beroemde architect Nicolaas Pieters Molenaar (1850-1930).

Disse Nicolaas was een leerling fan rijksbouwmeester Petrus J.H. Cuypers (Rijksmuseum bv). In Sneek was Nicolaad opsichter bij de bouw van de Roomse kerk an de Singel en ontwierp hij o.a. C&A an de Kruizebroederstraat, Brenninkmeijer an Grootzand 54/56, Grootzand 66,  Grootzand 2 en het OBW gebouw an de Kleine Kerkstraat.

Geen wonder dat Nolke ok fan die mooie huzen ontwerpe kon. Het sat in sien genen. Geweldig, su’n toefalsfondst.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook