De Hindelooper kamer

De Hindelooper Kamer aan Oosterdijk 10 het sien naam te danken aan bakker Frans Johannes van Elselo (1861-1937). Frans kwam uut Hindeloopen, maar ferhuusde naar Sneek. Dêr kocht hij in 1898 de bakkerij fan Dirk Visser en die richtte hij ferfolges in as een soart Hindelooper Kamer.

Hindelooper Kamers waren helemaal je van het, su tegen 1900. Dat was begonnen in 1876, toen in Amsterdam een historische tentoanstelling houden werd. Rijksbouwmeester Pierre Cuypers (die fan het Rijksmuseum) had een Hindelooper Kamer maakt, die feul aandacht trok. Je konden der echter alleen maar naar kieke, niet in rondlope.

Het jaar dêrop werd in Leeuwarden een Historische Tentoonstelling houden. Dat was een prestigieuze tentoanstelling, die ’t organiseerd werd deur het Fries Genootschap in het Stadhouderlijk Hof te Leeuwarden (dat se toen nog Koninklijk Paleis noemden).

Der was in heel Friesland nog nooit su’n groate tentoanstelling houden en der was ok nog nooit sufeul en sufeul biesonders te sien weest. Het hoogtepunt was wel de Hindelooper Kamer, die speciaal foor disse tentoanstelling bouwd was.

Het was butengewoan en nog nooit eerder fertoand! Je konden der in rondlope! En dan ok nog wel in su’n eksotische stijlkamer uut Hindeloopen. Om het allemaal nog echter lieke te laten, saten ok twee poppen, een man en een frouw, in Hindelooper kostuum aan een Hindelooper tafel. Het was allemaal su spesjaal, dat de tentoanstelling een weekje eerder openging foor hoogwaardigheidsbekleders. En ok later kwamen der nog wel ambassadeurs uut het butenlaan op af.

Het jaar derop, in 1878,  werd in Parijs een Wereldtentoanstelling houden. Nóg groater en nog biesonderder. De Hindelooper Kamer uut Leeuwarden ferhuusde dêr toen tiedelijk naar toe en trok opnieuw feul publiek. Bij terugkomst kreeg de Kamer een faste plek in het spiksplinternieuwe Fries Museum (1881).

Het sukses fan de Hindelooper Kamer kreeg al gauw nafolging. Andere steden wuden toen ok su’n biesondere attraksie hewwe. Bakker Otte van Elselo uut Hindeloopen – de fader fan Frans Johannes – richtte der een in bij sien eigen bakkerij, mar der kwamen ok Kamers in Amsterdam (1883), Düsseldorf (1885), Dordrecht (1896), Berlijn (1898), Nürnberg (1902) en Arnhem (1919).


En dus ok in Sneek. Aan de Oosterdijk, wêr Frans Johannes van Elselo een bakkerij anneks melksalon begonnen was. Hij richtte sien saak sufeul mogelijk op sien Hindeloopers in en in 1923 liet hij de gevel fan sien saak aanpasse in een Hindeloopers aandoende stijl. Aan de foarkant, links fan de deur, kwam een mooie uutstalkast (etalaazje). Aan de gevel hing hij ok nog een reklamebord met een tekst in het Hindeloopers.

Het pand is in 2012 ingriepend ferbouwd. Der sit nou een winkel fan Ici Paris XL in, maar de uutstalkast is er nog altiten. Het pand is een Rieksmonument.

Lees dit ferhaal en de reacties op Facebook