De ferdwenen Julianabomen

Der binne in Sneek twee Julianabomen weest. Se hewwe allebeide in of in de buurt fan het Julianapark staan, maar wêr precies?

De huuzen an het Julianapark binne in 1901 boud. Het parkje an het Julianapark is pas een paar jaar later anleid. De eerste bewoaners hewwe dus een tiedsje op een soort wildernis uutkeken.

De gemeente kocht in 1908 “een plek gronds aan den Stationsweg, thans in gebruik bij de jongens als sportterrein. ’t Plan bestaat van dit terrein plantsoen te maken”. Toen het jaar dêrop, op 30 april 1909 prinses Juliana geboaren werd, besloat het gemeentebestuur het plantsoen naar haar te noemen. Dat paste mooi bij het groate Wilhelminapark, dat naar her moeke noemd was.

Ter gelegenheid fan de geboarte fan Juliana werden in Sneek Prinsesse-feesten organiseard. Een onderdeel fan die feesten was een groate optocht met honderden leerlingen fan de lagere skoalen, de ambachtsskoal, de HBS en het gymnasium. Met faandels en banieren, en sommigen gecostumeerd, trokken se naar het Wilhelminapark om dêr te singen. Ferder stonden der gymnastiekuutfoeringen en voetbalwedstrieden op het programma. Bij die gelegenheid skient der ok een Julianaboom in het Julianapark planten te wezen.

De afdeling groen fan de gemeente Sneek, het probeerd uut te soeken wêr dat was. In 2001 sag het park der ferfallen uut. Het was hard toe an een grondige opknapbeurt en is toen is sufeul mogelijk weerombracht in de oarspronkelijke toestand. Met behulp fan tekeningen en foto’s was na te gaan dat het Julianapark in de Engelse Landschapsstijl anleid was. In deselfde stijl as het Wilhelminapark. Het werd weer een prachtig parkje, maar helaas was er niks over die Julianaboom te fienen.

In 1948 is er weer een Julianaboom planten. Dat was toen Juliana koaningin werd. Die boom mut op het Stationsplein staan hewwe, mar fan disse boom is evenmin een spoor terug te fienen,

Het Sneker Nieuwsblad fan 10 september 1948: “Ook ditmaal was de inzet van deze grote historische dag aan de Sneker padvinderij, die te 9 uur oprukte naar het Stationsplein, om er de Julianaboom te planten. Hopman Boot leidde de plechtigheid, die werd geopend met het hijsen der vlaggen, waarna de diverse groepen hun ceremonieel toegelicht door hopman Boot   demonstreerden. Ds. Broertjes sprak een gebed uit en aan Kees van der Meer en Rieteke Zandstra viel de eer te beurt de boom te mogen planten”.

Ok fan disse Julianaboom is geen spoor terugfonnen.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook