Badhuisgracht 14

In het pand Badhuisgracht 14 het fanaf 1940 tot en met ongefear 1950 een bijkantoar sitten fan Waterleiding Friesland. Der binne niet sufeul meensen die dat (nog) wete. Ik weet het toefallig omdat mien fader der in 1946 begonnen is met werken. Het duurde niet lang of het bijkantoor werd opheven en toen verhuusde sien werk naar Leeuwarden.

Waterleiding Friesland heette toen nog Intercommunale Waterleiding Gebied Friesland. Tegenwoordig is het Vitens.

Het bijkantoor in Sneek sat in een gewoan woanhuus. De Waterleiding had het uutkozen omdat het an het water fan de Franekervaart lag, wat belangrijk foor de aan- en affoer fan materialen was, én omdat het dichtbij het boadeterrein op het Martiniplein lag, dichtbij de trein en dichtbij de tram.

Die foordelen bleken in de praktijk minder groat dan hoopt was. Deur het uutbreken fan de Tweede Wereldoorlog konden der helemaal niet sufeul materialen aanfoerd wurde en na de oorlog werd de auto steeds belangrieker. Dêrdeur ferfiel ok de noadsaak fan een bijkantoar en werd het opheven.

Hoe goed er ok nadacht was over de plek wêr het festigd weze moest, der was toch nog wat over het hoofd sien. De buizen lagen opslagen in de achtertuun, een moeilijk te bereiken plek! As die over de weg aan- en afvoerd wurde moesten, moesten se deur de kantoaren heen. De ramen werden dan openskoven, de bureaus leegmaakt en su konden de piepen naar foren of naar achteren skoven wurde.

Lees hier het ferhaal en de reacties op Facebook