Autotocht Ouden van Dagen

Fandaag heel wat anders dan anders: dizze keer krije jim een filmke te sien. Het duurt een minuut of tien, maar het is fan begin tot einde de moeite weerd. Gaan er dus maar even foor sitten.

Filmke: Bejaarden over de Afsluitdijk

Jim sien beelden fan de tiende autotocht foor bejaarden, die houden werd op woensdagmiddag 13 juli 1938. De Leeuwarder Courant deed er ferslag fan. Dat ferslag hew ik hier onder even overtiept.

Wêrom ik dit filmke sien laat? In de eerste plaats fanwege de prachtige beelden. De pakes en beppes in hun swarte kleren, de skitterende auto’s wêrmet se op weg gingen en de beelden van oud Sneek.

In de tweede plaats omdat ik de folgende keer skrieve wil over de infloed fan de Afsluitdijk op de wegen en bruggen naar en in Sneek. Dan is het mooi at je al een bitsie een beeld fan de Afsluitdijk in sien begintied hewwe.

En dan nou een stukje uut het ferslag van de LC en geniet fan het filmke.

FERSLAG
De traditioneele autotocht voor de Sneeker ouden van dagen vond gisteren onder ideale weersomstandigheden plaats. Omdat het hier dus een jubileum gold werd den oudjes deze maal iets extra’s aangeboden, in den vorm van een tocht over den voor vele deelnemers en deelneemsters onbekenden Afsluitdijk.

Het eeuwenoude gezelschap bestond uit totaal 298 oudjes, allen 65 jaar en ouder, die over 74 luxe auto’s en 2 autobussen verdeeld waren. De leiding berustte bij den commissaris van politie van Sneek, in wiens auto ook de vertegenwoordigers van de pers meereden.

Om ruim 1 uur nam de tocht een aanvang. Via Nijland en Bolsward werd de Afsluitdijk bereikt. Nadat deze gepasseerd was, werd op een geschikte plaats in den nieuwen polder halt gehouden om den oudjes gelegenheid te geven de wagens voor eenige ogenblikken te verlaten.

De bediensters, die in de autobus meereden, voorzagen hen van versnaperingen, eau de cologne en sigaren.

Via Slootdorp werd Anna Paulowna bereikt, waar in restaurant Jonker de lunch gebruikt werd. Om een uur of vijf werd de terugtocht via Wieringen ondernomen. Halfweg den Afsluitdijk, op Breezand, werd weer even gepauzeerd en toen ging het op Sneek af, dat klokslag 8 uur werd bereikt.

Op den Bolswarderweg stonden het Sneeker Muziekkorps en de Arbeiders Muziekvereeniging Steun in den Strijd opgesteld, om den oudjes een muzikalen intocht te bereiden. Hier, en overal waar de lange file auto’s passeerde, stonden dichte hagen menschen langs de kanten geschaard, om de bejaarde en hoogbejaarde stadgenooten te verwelkomen.

Via Prins Hendrikkade, Oosterdijk, Kruizebroederstraat, Kleine Kerkstraat, Grote Kerkstraat en Oud Kerkhof werd het eindpunt, het Martiniplein, bereikt, waar de stoet, dankzij de goede zorgen van de politie, op vlotte wijze werd ontbonden.

Lees dit ferhaal met de reacties op Facebook