Kruizebroederstraat 26

 

Kruizebroederstraat 26

 

 

 

 

Kruizebroederstraat 26, gevel De Keizerskroon
Gemeentelijk monument
Ontwerp: Wytze Dirk de Jong (Woudsend 1852 – Sneek 1911)

De Keizerskroon is een markante hoekbebouwing uit 1904, ontworpen door de architect Wytze Durk de Jong. Het belang van het pand is met name de plaats van het ensemble met de tegenoverliggende bebouwing.

Het manufacturenmagazijn met twee bovenwoningen werd in 1904 gebouwd voor Tjerk R. Tjerkstra, die er gordijnen, stoffen, bedden, dekens, matrassen en ledikanten verkocht.
Voor het tonen van zijn artikelen had hij grote etalageruiten nodig in het gebouw, dat de sfeer van de neorenaissance ademt, maar ook Jugendstilelementen bevat. De gevels van arichtect W.D. de Jong zijn doorgaans rijks gedetailleerd en versierd metstucwerk en siermetselwerk in verschillende kleuren steen.
In 1989 was de gemeenteraad sterk verdeeld wat betreft behoud of afbraak van de Keizerskroon, toen in geruik bij de Basgalerie. De felle discussies liepen er op uit dat bij de stadhuisuitbreiding van 1996-1997 (eerste paal 1 november 1995) de gevels van de Keizerskroon gespaard bleven en werden gereconstrueerd naar de toestand van 1904.

Bron: Sytse ten Hoeve, ‘Sneek Oud en Nieuw (133)’, in: Sneeker Nieuwsblad 29 maart 2001.

Foto © Simon Bleeker.