Grootzand

Aan het Grootzand staan verschillende monumentale panden.

Grootzand 2
Hoekwinkelpand
Gemeentelijk monument
Ontwerp: Nicolaas Molenaar

Markant winkelhoekpand met bovenwoning. Het is gebouwd in 1909 in Art Nouveaustijl naar een ontwerp van de architect Nicolaas Molenaar. Door zijn markante situering is dit pand een bijzonder goede afsluiting van de gevelwand Grootzand – hoek Suupmarkt. De gaafheid en het aanwezig zijn van het oorspronkelijk architectonisch karakter maken dit pand uitzonderlijk.

Grootzand 3-5
Winkelpanden met bovenwoning
Ontwerp: Architect G. Stapensea
Datum: 1910

Dit ensemble van twee panden is opgetrokken in rood metselwerk met natuurstenen elementen en geometrische decoraties. Het linkerpand is in chaletstijl met kenmerkende overstekende kap met houtsnijwerk. Grootzand 3-5 is in december 2006 door burgemeester en wethouder van de gemeente Sneek aangewezen als gemeentelijk monument.

De begane grond is over beide panden vernieuwd en valt niet onder de bescherming.
Het linkerpand is één travee breed. Op de eerste verdieping bevindt zich een venster met segmentboog voorzien van rood en geel metselwerk. In de puntgevel bevinden zich drie afgeronde vensters die omvat worden door een halve cirkel van gekleurd metselwerk. Daarboven bevindt zich een overstekende kap met houtsnijwerk en een bekroning van siersmeedwerk.

Het rechterpand is drie traveeën breed. De eerste verdieping heeft een erker met rood en geel tegelwerk in de middelste travee en aan weerszijden schuifvensters. Op de tweede verdieping bevindt zich boven de erker een balkon met hekwerk en balkondeuren. Aan weerszijden bevinden zich schuifvensters met rondbogen voorzien van rood en geel metselwerk. De tuitgevel bevat een rondboogvenster boven een kruisvormige decoratie in rood en geel metselwerk. Ook bevat de gevel betonnen elementen.

De twee panden zijn in 1910 als ensemble gebouwd volgens een ontwerp van G. Stapensea. Het ensemble is beschermenswaardig als fraai voorbeeld van de nieuw-historiserende stijlen van de vroeg-twintigste eeuw. Tevens is het ensemble beschermenswaardig vanwege de plaats in het oeuvre van architect G. Stapensea.

Grootzand 4
Rijksmonument

Pand onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen, dek lijst en fronton. Zesruits vensters op de verdieping.

 

Grootzand 28
Rijksmonument
Smal pandje onder zadeldak tegen trapgevel.

 

 

 

Grootzand 32
Rijksmonument

Pand met deftige midden 19 de eeuwse gevel afgesloten door rechte kroonlijst. U-vormig zadeldak met hoekschoorstenen.

 

 

Grootzand 34
Rijksmonument

 

 

 

Grootzand 36
Rijksmonument

 

 

 

Grootzand 37-39
Winkelpanden met bovenwoning
Ontwerp: Architect L.W.A. de Blinde
Datum: 1909

Breed winkelpand met opvallende opbouw in de Vernieuwingsstijl. De fraaie houten winkelpui met glas in lood is nog vrijwel geheel intact. Grootzand 37-39 is in december 2006 door burgemeester en wethouders van de gemeente Sneek aangewezen als gemeentelijk monument.

Grootzand 48
Rijksmonument

 

 

 

Grootzand 54-56
Winkel met bovenwoning (voorheen firma H. Brenninkmeijer Zonen)
Ontwerp: Architect N. Molenaar
Datum: 1906

Dit forse, opvallende winkelpand aan het Grootzand is ontworpen in de Neorenaissancestijl. Kenmerkend voor deze stijl zijn de trapgevel, de witte horizontale banden (zgn. speklagen) en de natuurstenen decoraties. Grootzand 54-56 is in december 2006 door burgemeester en wethouder van de gemeente Sneek aangewezen als gemeentelijk monument.

Het pand in Neorenaissancestijl met vernieuwingselementen bestaat uit twee bouwlagen en een samengestelde kap.

De voorgevel is nagenoeg symmetrisch en is opgebouwd uit drie delen. De entreepartij bevindt zich in de middenrisaliet. Boven de entree bevindt zich een inpandig balkon met boogvormige opening. De middenrisaliet wordt bekroond door een Vlaamse gevel.

In het linker- en rechterdeel van de gevel bevindt zich op de begane grond een winkelpui en op de eerste verdieping drie H-vensters. De vensters in het linkerdeel worden bekroond door een latei met daarboven zes segmentbogen, voorzien van gefigureerd metselwerk. In het rechterdeel worden de vensters ieder bekroond door  segmentboog met gefigureerd metselwerk.

De dakvorm is een zadeldak dat aan de rechterzijde overgaat in een tentdak. Het dak is bedekt met leien in maasdekking. In het dakvlak bevinden zich vier dakkapellen met zinken kapje en piron.

De gevel wordt aan weerszijden begrensd door pilasters met bekroning.
Opvallend is het gebruik van geel metselwerk, afgewisseld door witte gemetselde banden en met gekleurde voegen. Verder is op een aantal constructieve plaatsen natuursteen toegepast, onder andere de basis, de latei boven de begane grond en de aanzet- en sluitstenen van de bogen.

Het opschrift in natuursteen uitgehouwen boven de boog, luidt: “OPGERICHT IN 1825”.

Links van het pand bevindt zich een versierde kroonlijst boven de toegang naar de steeg.
Het pand is gebouwd in 1906 voor de firma H. Brenninkmeijer en Zonen.
Het pand is beschermenswaardig als fraai en gaaf voorbeeld van de Neorenaissancestijl met vernieuwingselementen. Met name de speklagen, de trapgevel en het gebruik van natuursteen zijn kenmerkend voor de Neorenaissance. De vernieuwingselementen zijn vooral terug te vinden in de detaillering. Het pand is beeldbepalend aan het Grootzand vanwege afmetingen, kleurgebruik en decoratie.

Het pand is ook beschermenswaardig vanwege de plaats in het oeuvre van de architect N. Molenaar en de plaats in de geschiedenis van de Duitse handelaars in Sneek.

Grootzand 60
Rijksmonument

 

Grootzand 64
Kapsalon (voormalig woonhuis)
Ontwerp: Architect A. Breunissen Troost
Datum: 1881

De gevel is uitgevoerd in traditionele bouwstijl met tudorboogvensters en glas in lood. Naast de fraai bewerkte deur bevindt zich een gedenksteen met de tekst “21 mei 1881”. Grootzand 64 is in december 2006 door burgemeester en wethouder van de gemeente Sneek aangewezen als gemeentelijk monument.

Grootzand 66
Winkelwoning
Rijksmonument

De winkelwoning Grootzand 66 is gebouwd in 1907-1910 voor de koffiehandel firma Visser & Zonen die van 1792 tot 1922 bestond. Het pand bezit een van de laatste nog originele winkelpuien in het centrum van Sneek en is de enige nog gave winkelgevel van Nicolaas Molenaar.

Grootzand 78
Rijksmonument

 

Grootzand 85
Rijksmonument

 

 

 

Foto’s © Simon Bleeker.