Marktstraat 2

Marktstraat 2

Marktstraat 2

Marktstraat 2
Gemeentelijk Monument
Ontwerp: S. Schaap Hzn
1913

Hoekpand in chaletstijl, opgetrokken uit rood metselwerk in kruisverband en wit pleisterwerk met twee bouwlagen en een samengestelde kap, gedekt met een rode Friese gegolfde en geglazuurde pan.

De gevel aan de Marktstraat bevat op de begane grond in het midden de toegangsdeur, aan de linkerzijde een samengesteld venster en aan de rechterzijde twee H-vensters.
Op de eerste verdieping bevinden zich links twee H-vensters onder een bakgoot. Rechts bevindt zich een balkon met houtsnijwerk, balkondeuren met halfrond bovenlicht. Daarboven bevindt zich een kajuitvenster in de puntgevel. De bovenste helft van de eerste verdieping is wit gepleisterd.
Voor de gevel aan de Marktstraat bevindt zich een hek van siersmeedwerk.

De gevel aan het Oud Kerkhof bevat zes H-vensters verspreid over het gevelvlak. Het zadeldak gaat aan de rechterzijde over in een puntgevel, waarin zich drie banen van risalerend metselwerk bevinden. Ook hier is de bovenste helft van de eerste verdieping wit gepleisterd.

Het pand is beschermenswaardig als fraai en zorgvuldig ontworpen voorbeeld van de chaletstijl uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand is beeldbepalend in de Marktstraat met fraaie hoekoplossing naar het Oud Kerkhof.

Foto © Simon Bleeker